Korstäppans historia

handfja%cc%88der

I Leksands prostgård bodde prosten Pehr Hanngren och hans hustru Hilda af Ekenstam. Där föddes deras yngsta dotter Ester den 25 juli 1872. Ester blev välutbildad som examinerad lärarinna & sjuksköterska. I slutet på 1800-talet började societetsturisterna besöka Leksand. Ester hade redan som litet barn fått uppleva en stor händelse när Oscar II med familj gästade Leksand och bodde hos dem i prostgården.

Ester kom så småningom i kontakt med fröken Joanna Heijkenskjöld på Korstäppan, som då var en liten herrgård. Hon fick 1905 arrendera Korstäppan och tillsammans med fröken Heijkenskjöld gjordes en omfattande tillbyggnad & renovering. Till julen 1906 öppnades Korstäppans privata rekreations & vilohem.

Trots att Ester aldrig annonserade blev Korstäppan ett av de populäraste pensionaten i Leksand och 1916 kunde Ester köpa hela fastigheten för sparade pengar. I början av seklet var de mest säljande attraktionerna för turister närhet till barrskog samt närhet till kallbad i Siljan. Allt detta har Korstäppan.

Hilda Munthe hustru till Axel Munthe, drottning Victorias livmedikus på närliggande Hildasholm skissade trädgården med terrasser (influerad av engelska trädgårdar) på baksidan av pensionatet emot sjön.

medallion

Herrgårdsidyll i hjärtat av dalarna