Boka nu

Glamping i Dalarna intill Siljan

Prova glamping i Dalarna i sommar! Är du lockad av att vistas nära naturen, men mindre lockad av att kånka tält och sovsäck, streta med prasslande tältdukar och  fumla med tältpinnar, böka, trängas och ligga på hårt underlag? Konceptet kallas glamping. Njut av fördelarna och slipp det jobbiga med traditionell camping – bo bekvämt på glampingplats.

Vad är glamping?

Glamping är en sammansättning av orden glamorös och camping. Det är helt enkelt en form av camping i lyxförpackning, där du slipper sätta upp ditt eget läger. Du får friluftsupplevelsen att sova i tält, utan att ge avkall på bekvämlighet och med tillgång till service. För en del handlar glamping också om att lyckas med konststycket att campa med stil.

Idag finns allt fler glampingplatser som erbjuder en bekvämare upplevelse med flerstjärnig standard. Glamping kan i likhet med camping göras på många olika sätt. I utbudet världen över finns tipis, jurtor (nomadtält), prärievagnar, stilfulla husvagnar, safaritält och kupoler med minimalistisk design. Boendeformen kan variera stort, men i ett glampingtält brukar ståhöjd och riktig madrass ingå. 

Boendet är varmt och behagligt, sängarna är sköna, och ni befinner er fortfarande ute i det fria. Du och ditt sällskap kan njuta av en god natts sömn nära naturen. Ni har tillgång till el och WiFi och kan brygga en kopp kaffe eller slå upp ett glas vin. 

Vila, njutning och avkoppling är i fokus. Lyxen är en slags barfotalyx; att få vara nära och uppleva naturen på ett bekvämt sätt med mysig atmosfär och det där lilla extra. 

Det moderna glampingkonceptet är vanligt i andra delar av Europa, det är särskilt populärt bland  britter, tyskar, fransmän och holländare men sprider sig över världen. Även om glamping ännu inte är utbrett i Sverige är det en växande trend också här.

Men glamping är egentligen ingen ny företeelse, det vittnar bland annat 1500-talets kungliga eskapader om. James V tog med sig möbler och andra bekvämligheter från slottet till tältet han lät slå upp i de skotska högländerna. Och i Henrik VIII:s tältläger som upprättades i Frankrike år 1520 var alla 2 800 tält glamoröst inrättade. Lägret kom därför att kallas Guldbrokadlägret. Under 1920-talet var det modernt bland välbärgade britter att ta med sig lyxiga faciliteter när de for på safariresor.

 

Boka glamping

 

Glampingbyn

 

Glampacker eller inte

Glampacker är en beteckning på en typ av resenär som till skillnad från backpackern månar om att resa utan att offra vare sig komfort eller stil. Det handlar om finsmakare och livsnjutare, och glamping där man får nära till naturen, bekvämligheter och nöjen är självklart glampackerns melodi. 

Lusten att utforska världen är något glampackern delar med backpackern. Och oavsett om du är det ena eller andra eller kanske lite av båda är poängen att resa, uppleva och skapa minnen för livet. Glamping är förstås inte bara för glampackers.

 

Glampa med hela familjen

Ta chansen att prova något nytt tillsammans och glampa med hela familjen i sommar. Denna upplevelse med guldkant är inte bara som klippt och skuren för en romantisk weekend och get-away, utan också för spännande kvalitetstid med familjen. 

Den typ av ansträngningar och vedermödor som förknippas med traditionell camping kan fresta på humöret hos både stora och små. En bekvämare lösning kan underlätta för barnfamiljen, göra det lättare att hålla humöret uppe och hitta avkoppling i äventyret tillsammans.

För mor- och farföräldrar kan det innebära en möjlighet att campa med barnbarnen, vilket kanske inte annars är det lättaste om ryggen lätt blir stel och lederna har en förmåga att trilskas…

 

Bo i glampingtält på Leksand Resort

Bo i glampingtält på Leksand Resort: här kan du hyra uppställda tält på två områden. En glampingplats strax intill entrén till Sommarland, och en glampingby med strandnära läge.  

De rejäla tälten står stadigt i alla väder, fast förankrade i trätrall. Inuti tälten finns golv av filtmatta, 4–5 bäddar, matbord, element och mysig belysning. Här finner du också klädhängare, kyl, kaffebryggare, vinglas och lite andra husgeråd. Invid tältöppningen finns en låda med kubb och andra spel och utanför en egen altan med utemöbler.

Boka glamping

 

Tips på aktiviteter med barn i Leksand och Dalarna

 

Alternativ till glamping

Är du sugen på att prova på husvagnslivet kan du istället boka en av våra färdiguppställda Kabe-vagnarmed egen altan.
Föredrar du traditionell camping och vill ha en enkel hederlig tältsemester eller ta med din egen husvagn? Välkommen att boka campingplats.
Vill du helst av allt koppla av i en stuga? Välj bland olika stugtyper, från enkel campingstuga till rymlig strandvilla.
Välkommen till Leksand Resort – den 5-stjärniga boendeanläggningen intill Siljan!

 

Se alla boendealternativ