Boka nu

Aktiviteter med barn i Dalarna – att se & göra för hela familjen

Det finns många aktiviteter för barn att välja bland i Dalarna, särskilt under sommarhalvåret. Vill du ha några uppslag på vad ni ska se och göra? Här tipsar vi om roliga och minnesvärda upplevelser och utflyktsmål runt omkring i Dalarna.

Aktiviteter med barn i dalarna. Karta.

Öppna större karta (pdf) 

Kul & spännande aktiviteter

Leksand Sommarland (1) är en favoritdestination för många familjer. Här finns mycket att uppleva bland 48 aktiviteter och attraktioner. Två heldagar rekommenderas!

Fler tips på aktiviteter och utflyktsmål i Leksand

Ett besök på Sagolandet Tomteland i Mora (2) ger dig chansen att kliva in i Tomtens eget hus och vara med om äventyr i skogstomtebyn, trollens rike, älvornas marker, Hälgeland och andra magiska platser. På tomteland bor katter, Tomtens renar, Tomtemors akvariefiskar och Prinsessan Fia-Lottas grodor. På somrarna hör getter, ankor, höns och kaniner till gästerna.

Utflyktsmål nära Siljan

Runt Siljan och åt alla väderstreck finns mycket att se och göra tillsammans med barnen.

I det gamla gruvområdet omkring Solberga (3) finns många gruvhål och lämningar efter konsthjul och stånggångar. Här finns vandringsleder, inklusive kortare distanser som passar barnfamiljer.

Gesundaberget (4) mitt emellan Leksand och Mora bjuder på storslagen utsikt över sjön Siljan och vildmarken. Dessutom finns här olika aktiviteter både sommar- och vintertid.

På vackra Sollerön (5) kan ni besöka två gravfält från vikingatiden med rösen, högar och stensättningar. Passa också på att svänga förbi Sollerö Jordgubbar för att köpa dagsfärska jordgubbar och kanske ta en fika medan barnen leker på lekplatsen.

Carl Larssongården

Carl Larsson-gården

Se, lära & upptäcka runt om i Dalarna

Det idylliska och färgglada konstnärshemmet Carl Larsson-gården i Sundborn (6) erbjuder såväl barnvisningar som barnteater och en öppen skaparverkstad.

Zornmuseet i Mora (2) pågår skapande verksamhet i Barnverkstaden under sommaren. Sommartid kan ni också följa med på Tidsresan – ett historieäventyr; en dramatiserad visning på Zorns gammelgård.

Falu Gruva

Falu Gruva

Guidade barnturer i Falu Gruva (7) är en spännande utflykt i underjorden, med fascinerande historier. Skrock- och sägenturen är ett hett tips! Ovan jord finns interaktiva upptåg på Gruvmuseet, och en tur med Lilla Gruvtåget på gruvområdet ingår i biljetten.   

Aktiviteter med puls inne och ute

I Borlänge (8) kan du studsa loss inomhus i trampolinparken Yoump, och bada på äventyrsbadet Aqua Park.

Försök undvika rännan i Rättviks bowlinghall, eller far i full fart utför Rättviksbackens rodelbana.  Att strosa (eller hjula) längs långbryggan är för övrigt ett måste när ni befinner er i Rättvik (9).

Falun (7) har blivit något av ett cykelmecka, med MTB-arenan på Lugnet som nav. 

Leksand Resort kan ni bland annat paddla kajak och spela beachvolleyboll. Och på Leksand Sommarland finns många fysiska aktiviteter, till exempel pumptrack för BMX, klättervägg, jump park och vattenhinderbana. (1)

Lekande barn i Leksand, Dalarna.

Hos oss på Leksand Resort hittar du paket och erbjudanden som kombinerar boende och aktiviteter.

Välkommen till Dalarna!

Se paket & erbjudanden