Aktiviteter med barn i Dalarna – att se & göra

Det finns ett rikt utbud av aktiviteter för barn i Dalarna. Runt Siljan och åt alla väderstreck finns mycket att se och göra tillsammans med barnen. Här tipsar vi om olika typer av barnaktiviteter runt omkring i Dalarna, upplevelser som är njutbara för hela familjen. Missa inte heller tipsen på vad som finns att göra i Leksand.

Kul & spännande

Ett besök på Sagolandet Tomteland i Mora ger dig chansen att kliva in i Tomtens eget hus och vara med om äventyr i skogstomtebyn, trollens rike, älvornas marker, Hälgeland och andra magiska platser. På tomteland bor katter, Tomtens renar, Tomtemors akvariefiskar och Prinsessan Fia-Lottas grodor. På somrarna hör getter, ankor, höns och kaniner till gästerna.

Utflyktsmål

I det gamla gruvområdet omkring Solberga finns många gruvhål och lämningar efter konsthjul och stånggångar. Här finns vandringsleder, inklusive kortare distanser som passar barnfamiljer. 

Gesundaberget mitt emellan Leksand och Mora bjuder på storslagen utsikt över sjön Siljan och vildmarken. Dessutom finns här olika aktiviteter både sommar- och vintertid. Kombinera med en tur till Sollerön där ni kan besöka två gravfält från vikingatiden med rösen, högar och stensättningar.

Carl Larssongården

Carl Larsson-gården

Se, lära & upptäcka

Det idylliska och färgglada konstnärshemmet Carl Larsson-gården i Sundborn erbjuder såväl barnvisningar som barnteater och en öppen skaparverkstad.

Zornmuseet i Mora pågår skapande verksamhet i Barnverkstaden under sommaren. Sommartid kan ni också följa med på Tidsresan – ett historieäventyr; en dramatiserad visning på Zorns gammelgård.

Falu Gruva

Falu Gruva

Guidade barnturer i Falu Gruva är en spännande utflykt i underjorden, med fascinerande historier. Skrock- och sägenturen är ett hett tips! Ovan jord finns interaktiva upptåg på Gruvmuseet, och en tur med Lilla Gruvtåget på gruvområdet ingår i biljetten.   

Sportiga aktiviteter 

I Borlänge kan du studsa loss inomhus i trampolinparken Yoump, och bada på äventyrsbadet Aqua Park.

Försök undvika rännan i Rättviks bowlinghall, eller far i full fart utför Rättviksbackens rodelbana.  Att strosa (eller hjula) längs långbryggan är för övrigt ett måste när ni befinner er i Rättvik.

Att göra med barn i Leksand

Det finns en hel del att göra med barn i Leksand, det nära resmålet i hjärtat av Sverige och Dalarna. Hit tar du dig enkelt via bil, tåg eller buss. Familjen kan kombinera en eller flera heldagar på Sommarland med boende i stuga, glampingtält eller på campingplats på Leksand Resort. 

Zipline Leksand Sommarland

Leksand Sommarland

Kul & spännande

Ett kärt familjenöje och populär destination för barnsemester: äventyrsparken Leksand Sommarland.

Tegera Arena kan ni kolla på hockeymatcher och äta gott. Arenan erbjuder dessutom familjedagar, barnkalas, och skridskoåkning under allmänhetens åkning.

Hildasholm

Hildasholm

Utflykter & besöksmål

Njut av Leksandsbygden från cykelsadeln; cykla Leksandsturen tillsammans.

Upplev musik i det fria på Alfvéngården

Åk på båtkryssning med Siljans vackraste ångfartyg S/S Engelbrekt.

På härliga Hildasholm kan ni kila omkring i labyrintiska trädgårdsgångar, gå på skattjakt och följa en interaktiv upplevelserunda. Årliga barnteaterveckan inträffar i juli, då bjuds här på en rad föreställningar utomhus.

Se, lära & upptäcka

Naturum Dalarna är ett av Sveriges 33 naturum. Här får barnen inspiration till att vistas i Dalarnas fantastiska natur, och kunskap om varför vi behöver skydda naturen i Sverige.

Leksands kyrka ligger på udden mellan Österviken och Österdalsälven. Den är förmodligen Siljansdalens äldsta och troligtvis byggd över ett hedniskt tempel. I närheten av kyrkan finns vikingagravar och rester av en boplats från stenåldern.

Sportiga aktiviteter

Spela tennis i Leksands Tennisklubbs fina hallar, eller prova på padel hos Siljan Padel

Simma och bada i Leksandshallen, lek med flytleksaker och åk vattenrutschbana.

Ta med skateboard, inlines eller kickbike och dra till skateparken LEIF

Vintertid erbjuder Granberget både längdåkning och utförsåkning. Den omtyckta familjebacken har fem nedfarter, två släpliftar och gratis barnlift. Här finns skiduthyrning, skidskolor, restaurang och grillplats. 

Promenera eller ta en tur på skridskor eller spark på istäckta Siljan. Vid bra isförhållanden plogas bana upp på isen från Leksand Resort och upp mot Hjortnäs. Ett tips är att stanna till på Siljans konditori och fylla picknickkorgen med färska bullar och varm choklad.

Käck och Hedbys

Smedjan Käck och Hedbys i Leksand

Mysiga saker att göra

Se en film på Visir Bio. I början av året äger japanska filmfestivalen rum på den anrika biografen, då visas alltid flera familjefilmer.

Besök Smedjan i Leksand, och ta en fika på Siljans konditori.

Höjdpunkter under året

Leksands medeltidsmarknad i början av juni minglar riddare, musiker och gycklare. Hantverk, gästabud och tornerspel och mängder av aktiviteter för barn och vuxna.

Midsommarfirandet i Leksand är något att uppleva minst en gång i livet. På midsommardagen slår dessutom Leksand Sommarland upp portarna för säsongen. 

Stämningsfulla Leksands julmarknad fyller gator och torg första helgen i advent. Handla julklappar, lämna önskelistan till Tomten, ta en tur med häst och vagn och njut av julmusik, sprakande eldar och varm glögg.

Aktiviteter & underhållning för familjen på Leksand Resort

Leksand Resort hittar familjen också aktiviteter och underhållning – spela minigolf, lek på lekplatserna, bada i poolen eller i Siljan och avsluta dagen med minidisco eller familjeshow.

Se paket och erbjudanden som kombinerar boende och aktiviteter.

sv Swedish
X