Bröderna Nobelius

Sommarlands grundare 1984 – från Gbg

Historia

Var sak har sin historia och så även Leksand Sommarland som varje år drar massor av besökare till gagn för bygden, lokala butiker i Leksand, restauranger och arbetsmarknaden. Ett givet val för våra ungdomar att söka sommarjobb hos. Men hur kom det sig egentligen att Sommarland hamnade just här?

Allt började på Fårup Sommarland

Allt började i Göteborg en sommarmorgon 1978. Bröderna Jan-Erik och Åke Nobelius med familj åkte med Stena Line till Fredrikshamn i Danmark för att besöka det ganska nyöppnade Fårup Sommarland. Upplevelsen på Fårup var fantastisk tyckte vi alla, helt annorlunda än vad Liseberg eller andra tivolin i Sverige på den tiden kunde erbjuda.

Fårup 1979 2      Fårup 1979

Nytt koncept

Konceptet med fri lek i en jättestor lekpark där man samtidigt kan bada och leka och åka lite karuseller gav oss jättemycket glädje och vi blev hur nöjda som helst. På kvällen samma dag i stugan vi hyrde hörde jag (Mats Nobelius) hur pappa och Åke satt och diskuterade vad t.ex. 20 studsmattor, 15 roddbåtar, en restaurang och några kiosker, staket, VVS skulle kunna kosta att bygga. De kände direkt att detta skulle bli en succé även i Sverige. Båda bröderna var vid den tiden i byggbranschen. Jan-Erik hade ett eget byggbolag tillsammans med en tredje broder Lars, och Åke var utbildad byggnadsingenjör, så kunskap att bygga hade de.

Sommarland Leksand 1984,Bröderna Nobelius

Sommarland Leksand 1983, Bröderna Nobelius. Från vänster Åke, Jan-Erik & Lars

Stora utmaningar

Idén utvecklades och två penningstarka nya delägare togs in i företaget och så småningom var det dags att börja leta efter mark att bygga på. Tyvärr var det lättare sagt än gjort. I Göteborg var det kört då Göteborgs kommun som ägde Liseberg inte ville ha någon konkurrens, andra kommuner i Västsverige insåg inte riktigt fördelarna med ett starkt turistmål samtidigt som grannar satte sig på tvären där intressanta områden dök upp. I Enköping var kommunen med på noterna men en pensionerad granne överklagade och stoppade därmed bygget i Sveriges ”närmsta” stad.

I Dalarna finns turister

Efter fiaskot i Enköping siktade bröderna in sig på Dalarna. Efter en del undersökning frågade man Rättviks kommun om etablering men svaret blev nej, det var ej intressant. Frågan gick vidare till Leksands kommun med kommunalrådet Björn Doverskog som tyckte Sommarlandskonceptet var strålande. Sagt och gjort man chartrade ett flygplan på Siljansnäs Flygfält och styrde mot Fårup. Besöket gick bra och projektet gick vidare till nästa steg. Dock rådde ingen politisk enighet kring detta Centern och Moderaterna var för men Socialdemokraterna och Folkpartiet var emot. Ungdomarna i Leksand var för en etablering och demonstrationer genomfördes för att få till en etablering av projektet.

Sommarland Leksand 1984 Pressinformation med Kommunalråd Björn Doverskog

Sommarland Leksand 1983 Pressinformation med Kommunalråd Björn Doverskog

Byggstart

Efter många politiska diskussioner i kommunstyrelsen samt frågor om strandskyddet och åsikter om att “privata aktörer inte ska bygga lekplatser” röstade man till slut för en etablering av parken på området vid Siljan, norr om Leksand Strand. Kommunen köpte in marken av Åke Ros och ett tomträttsavtal upprättades. Bygget sattes igång i februari 1984 och invigningen skedde bara c:a 4,5 månader senare i juni samma år. I Sverige, i början av 80-talet skedde samtidigt en Sommarlandsboom där flera Sommarland byggdes ungefär samtidigt. Under 90-talskrisen gick alla andra omkull, men Leksand Sommarland klarade sig från konkurs.Förklaringen till detta ligger i stort engagemang och arbetsmoral från ägarna samt försiktiga små steg med investeringarna.

Sommarland Leksand 1984,Nobelius

Sommarland i februari 1984, Jan-Erik Nobelius driver på utvecklingen

Sommarland Leksand 1984,Byggstart 1984

Sommarland 1984, minigolfbanan

Sommarland Leksand 1984,Byggstart 1984

Sommarland 1984, någonstans på området

Leksand Resort AB och tre dotterbolag bildas

I mars 2013 slogs Leksand Sommarland AB ihop med Leksand Strand AB och bildade moderbolaget Leksand Resort AB. I januari 2016 gick Leksand Resort in som delägare i bolaget Mat Vid Siljan som i Dalarna driver ett antal restauranger, hotell samt en stor cateringverksamhet. Alla dessa bolag finns representerade längst upp på denna sida! Därmed finns tre viktiga ben representerade i bolaget: Aktiviteter, mat & boende!

En turistekonomisk motor med stor potential

Ett stort mål som idag är en realitet är att flera av bolagen är öppna året runt för privatpersoner och företagsevent. Effekten av detta är att hela Leksands näringsliv gynnas av ökad handel, samt att duktiga ungdomar får helårsanställningar. Sommarland bidrar idag med en turistekonomisk omsättning i kommunen på c:a 150 mkr, ungefär lika mycket som Leksands IF genererar. Leksand har tur som har två starka besöksanledningar, och med lite tur och en nypa skicklighet kan detta bli minst dubbelt så bra.

 

 

Alla bilder från Lars Dahlströms arkiv http://www.larsdahlstrom.se/

sv Swedish
X